Digitalisering

Hva kjennetegner en heldigital utleiebedrift?

De mest digitaliserte utleiesenterne i Norge mottar 20% av alle bestillinger digitalt. Lær om viktigheten av digitalisering og hvilke grep du kan gjøre for å sikre et konkurransefortrinn, for deg og for miljøet.
Scott A. Bekke
9 min lesetid

De mest digitaliserte utleiesenterne i Norge mottar 20% av alle bestillinger digitalt. I denne artikkelen går vi nærmere inn på viktigheten av digitalisering og hvilke grep man kan gjøre for å sikre et konkurransefortrinn, for deg og for miljøet.

Viktigheten av digitalisering

Verden går stadig videre og om vi vil eller ei så blir alt mer digitalisert. Vi er vant med at du kan bestille ferier, klær, gaver, telefoner og bank- og forsikringstjenester digitalt over nett. Som en utleier er det viktig å kunne tilby de samme løsningene for kundene sine som samfunnet ellers tilbyr. Det er en av grunnene til at vi startet Leasi, slik at utleiere av alle størrelser kan digitalisere hele prosessen og være konkurransedyktige samtidig som utleie forenkles gjennom brukervennlige kundeportaler og bestillingsløsninger.

Bygg- og anleggsbransjen også?

Gjennom lange tider ser man at digitaliseringen går videre i de aller fleste bransjer, men bygg- og anleggsbransjen har fått et stempel for å være rigide og lite endringsvillige dinosaurer. Leasi har tett kontakt med en rekke entreprenører og utleiere, og vi mener at dette stempelet på bransjen i sin helhet burde forsvinne. Hittil er det de minste aktørene som er minst endringsvillige, og også de som sverger til telefon og fysisk møte for kundekontakt. De større aktørene er veldig endringsvillige, og flere har også tatt i bruk digitale løsninger for å lage en strømlinjeformet ordre- og bestillingsprosess. De er kjapt på å benytte seg av nye løsninger. Til gjengjeld omsetter disse aktørene for mye penger, og dermed vil hver eneste prosent økning i effektivitet utgjøre mye tid, og mange penger spart.

Hva er det som stopper fremgang?

Til tross for at flere bedrifter, både utleiere og entreprenører satser på digitalisering, er det fortsatt noen hindre som begrenser utviklingen fra å gå videre. Det vi mener er det største problemet er IT-kompetanse. Sammenliknet med andre bransjer har de fleste store bedrifter en egen IT-avdeling, hvorav bedrifter i bygg- og anleggsbransjen med unntak av de aller største, er avhengige av å benytte seg av dyre konsulenter som ikke har nok kjennskap til deres drift og behov. Mye av dette skyldes at løsningene som hittil tilbys i dag ikke har kunnet generaliseres i bruk, og dermed ikke passe for alle bedriftene, og da avhengig av eksterne konsulenter for oppsett og integrasjoner. For de mindre bedriftene, både utleiere og entreprenører, har det blitt en konsensus i at "alle har alltid ringt eller kommet innom, og dermed kommer de alltid til å gjøre det". Dette synet på bygg- og anleggsbransjen er med på å forsinke digitaliseringen og dermed hemme vekst i utleiesektoren, hvorav en vekst i sektoren hadde bidratt med miljømessige gevinster som hadde gagnet hele samfunnet.

Hva skal egentlig til?

Først og fremst må det påpekes at bransjen i sin helhet ikke er like rigid som den fremstilles. Maskinføreren i dag har en smart-telefon, og er godt vant med å bestille klær på nett, Foodora til middag og ser etter eiendom og bil på Finn. Dermed har entreprenørene den digitale kompetansen og ferdighetene som skal til for å benytte seg av digitale løsninger.

Ballen er kastet over til utleier, for det er utleier som setter begrensninger. Entreprenørene vi prater med ønsker oversiktlige og digitale løsninger som viser hva de har leid, når de har leid det, hvilket prosjekt det ble brukt til - og ikke minst, bekreftelse på at det er innlevert. Hittil er det få aktører som tilbyr en slik oversikt, og det er blant annet noe av det som gir utleiere som bruker Leasi et konkurransefortrinn. For Leasi er tilrettelagt for at utleier skal ha full oversikt over hele sin virksomhet, samtidig som det er laget til det beste for deres kunder. I en bransje hvor man overordnet finner de samme maskinene og utstyret hos alle utleiere, så er det service og effektivitet som skaper fortrinn. Når vi har presentert kundeportalen til Leasi i møte med de større entreprenører har de sagt at "en utleier som hadde presentert en sånn løsning, ville hatt et klart konkurransefortrinn i samtaler med meg". Andre entreprenører har sagt at en slik oversikt som kundeportalen til Leasi tilbyr, kunne spart dem for et årsverk.

Hvordan gjør man noe med det?

Det enkleste er å ta kontakt med oss, så kan du se selv hvordan Leasi kan forenkle og digitalisere arbeidsdagen for deg, dine ansatte og deres kunder. Ellers finnes det andre aktører som lager ressursstyringssystem for utleie av anleggsmaskiner, men her må man være oppmerksom på hvilke funksjonalitet som tilbys, og gjerne sammenlikne med løsninger man finner rundt i verden ellers.

Dagens teknologi har kommet veldig langt, men det vil ikke si at alle bruker den. Det brukes maskinlæring og kunstig intelligens (AI) på det meste av det man gjør på nett til vanlig, og fokuset overalt er på brukervennlighet, funksjonalitet og tidsbesparelse. Dette legger fundamentet for utviklingen av Leasi, og i samarbeid med Norges største teknologimiljø på NTNU i Trondheim, bringer vi den nyeste og beste teknologien fra akademia og forskning, direkte til utleier.

Den heldigitale utleiebedriften

Til tross for at Norge er en av de landene i verden som er fremst på teknologi, så henger vi etter på utleiedelen av bygg- og anleggsbransjen. En stor utleier i Norge har 10-20 avdelinger, hvorav en stor utleier i USA har 1500 avdelinger. Det vi kan se, er at de største aktørene også er i spissen på digitaliseringen, og har heldigitale kundereiser. Dette vil si at en leietaker kan gå inn på nettsiden til utleieren, legge inn en bestilling på maskin og utstyr, få en bekreftelse, og dermed få den levert eller hente bestillingen selv. Hos de som er lengst frem i skoen på digitale løsninger kan du til og med legge inn en bestilling på en maskin midt på natten, reise ned og hente den, og levere den inn på morgenkvisten om man vil det. Dette skaper en enorm fleksibilitet for entreprenørene, og minsker behovet for at de skal eie egne maskiner, og dermed heller bli større kunder hos deg. Ved hjelp av moderne teknologi skal man kunne predikere sannsynligheten for overleie på bestemte kunder og kundegrupper, samtidig som man kan optimalisere vedlikehold og kostnadsanalyser.

Som leder av et utleiesenter har du mange baller i luften til en hver tid, og da er det fint at et utleiesystem kan holde styr på en del av tingene for deg, slik at du kan frigjøre tid til andre ting. Vi snakker om en hverdag hvor utleie kan skje på natten som på dagen, og hvor du enkelt kan kvitte deg med utstyr og maskiner som ikke når ønsket overskudd.

Den heldigitale utleiebedriften er avhengig av kompatible systemer, og hvis du bruker Leasi blir systemet like mye en organisator og "assistent" for deg, som den er for dine kunder. Gjennom automatiserte bakgrunnsprosesser skjer det masse som du ikke trenger å ta stilling til. Leasi gjør ikke jobben for deg, men Leasi gjør jobben med deg.

Det er ikke uten grunn at en av de største og mest digitaliserte utleierne i Norge mottar 20% av alle bestillinger digitalt.

Hvis du likte det du leste, så legg gjerne inn epostadressen din øverst på https://leasi.no/artikler, så får du mail neste gang vi publiserer noe. Har du tilbakemeldinger eller annet? Nøl ikke med å ta kontakt med oss på hei@leasi.no. Vi er alltid på utkikk etter gode samarbeidspartnere eller pilotkunder, så nøl ikke med å ta kontakt for en hyggelig prat.

Bestill en demo

Ingen forpliktelser, ingen betaling
Bestill demo
Ring oss: +47 465 29 130
Oppsett av grunnleggende integrasjoner
Gratis support
Overføring av informasjon fra gammelt system